Световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров: Има една причина да вляза в политиката – Йорданка Фандъкова

0
126
Йорданка Фандъкова и проф. Иво Петров /вдясно/

В много трудна и доста враждебна среда тя направи много за София, казва уважаваният лекар

Има една основна причина да вляза в политиката и тя се казва Йорданка Фандъкова. Това беше искрата, която ме накара да се съглася на тази стъпка, която ще увеличи ангажиментите ми, които така или иначе са гигантски. Но много уважавам г-жа Фандъкова. В много трудна и доста враждебна среда тя направи много за София, казва световноизвестният кардиолог проф. Иво Петров в двойно интервю за „24 часа“, в което участва и Йорданка Фандъкова.

Влизам в политиката като професионалист, и то на местно ниво, където не става дума толкова за политика, а за управление и организация. В моята сфера – здравеопазване, има доста какво да се направи в България и в София. 1/3 от населението на страната е в София през деня, включително и по здравни причини. Общината разполага с гигантски ресурс с нейните болници и медицински центрове. Той може да бъде използван рационално дори за медицински туризъм. Медицинският туризъм може да бъде чист бял бизнес за България и това би трябвало да се мисли от управленците, посочва проф. Петров.

Причината да се обърна към проф. Петров е, че той е не само специалист в здравеопазването, но и човек с активна гражданска позиция, непримирим към всичко, което не се развива достатъчно бързо и в правилна посока. За модерно и достъпно общинско здравеопазване са нужни най-добрите специалисти. Затова поканих проф. Петров в моя екип, казва Фандъкова в интервюто.

Проф. Иво Петров е национален консултант по инвазивна кардиология, началник клиника инвазивна кардиология и ангиология. Специализирал е в Германия и Аржентина. Председател на Дружество на кардиолозите в България, председател на Българско дружество по ендоваскуларна терапия. Член е на Европейско кардиологично дружество – с ранг FESC- Fellow of the European society of cardiology, Испанска асоциация по Кардиология, Латиноамериканска асоциация на интервенционалните кардиолози, Българско дружество на Ангиолозите и съдовите хирурзи. Има множество публикации и участия в професионални семинари, конференции и конгреси у нас и в чужбина.