Синодът реши да подкрепи Македонската църква

Комисия ще установява "каноническият състав" на МПЦ

0
99
синод
Патриарх Неофит

Трабва да приемем протегнатата ръка на Македония, заяви Патриарх Неофит

Светият синод реши да излъчи комисия, която да предприеме необходимите мерки по приемане на Македонската православна църква в своя състав.

„БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ“, се казва в изявлението на Синода.

Пълното изявление на Светия синод:

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. – Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. – пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия синод.

Този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията (независимостта), който не беше разгледан на миналия Критски събор, отбеляза Негово светейшество, цитиран от БНТ.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме „протегната ръка от МПЦ“, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

По думите на патриарх Неофит решението за МПЦ се бави толкова години, защото е сложен и трябва да се обмисли.

Молбата на македонските владици бе изразена в писмо до БПЦ по-рано този месец. Веднага след него започна обществена подписка в подкрепа на това искане.