Скандал: Посланици натискат членове на избирателни комисии в чужбина да си дават отвод

0
3771
Снимка: архив

Плашат утвърдени председатели и секретари със саморазправа

burevestnik.bg

Десетки сигнали са постъпили до ЦИК и Министерството на външните работи за натиск и заплахи за физическа саморазправа срещу членове на избирателни комисии в цяла Европа за предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Сигналите са основно от Германия, Испания, Румъния и Кипър, но председатели, заместник-председатели и секретари на избирателни комисии в цял свят се оплакват от натиск от посланици по места, както и от групи, които явно от години се занимават с осигуряване на изборни резултати за някои от партиите.

Най-фрапантна е ситуацията на остров Кипър, като там срещу членовете на избирателни комисии от квотата на ГЕРБ освен психологически, вече се е стигнало и до физически натиск. Освен вербалните нападки в различните организирани групи в интернет на българите в Кипър, член на комисия свидетелства и за заплахи срещу него и членове на неговите семейства.

Посланикът ни на островната държава Любомир Тодоров не само че не съдейства за нормалното протичане на изборния процес, а дори помага на хората, които искат да подменят избирателните комисии, разказват още хората от Кипър.

Част от заплахите срещу членове на комисии в чужбина.