След апел на Жан-Клод ван Дам държавата спасява българско чихуахуа в Норвегия

0
35
Снимка: туитър

Агенцията по храните ще даде разрешение на норвежците кучето да бъде върнато обратно в България и да прекара 30 дни под карантина

Малкото чихуахуа, продадено от българи на норвежци, ще бъде спасено след апела на холивудската звезда Жан-Клод Ван Дам, притекъл се на помощ на животното, което трябваше да бъде умъртвено в Норвегия във вторник, съобщи Dariknews.

Жан-Клод Ван Дам помоли Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ да даде разрешение сладкият домашен любимец да се прибере в България във видео, излъчено на живо в социалните мрежи и дори подкрепи подписка за четириногото в официалните си профили във Facebook, Twitter и Instagram. Той изрази готовност да финансира и фонд за спасението на животното.

„Много съм разстроен. Моля ви, България! БАБХ! Направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, за рождения ден на дъщеря ми БАБХ да промени решението си, моля ви, приятели, ще бъда безкрайно благодарен. Не може да позволим тази малка чихуахуа да бъде убита! Това е лош знак за бъдещето!“, казва екшън звездата във видеото, с което призовава милионите си фенове по целя свят да подкрепят петицията за спасяване на животинчето и то да се прибере от Осло в „страхотната страна България“.

„Благодаря ви, за този подарък за рождения ми ден“, завършва лайфа си здравенякът. Жан-Клод Ван Дам празнува рожден ден на 18 октомври, а дъщеря му – Бианка Бри ден по-рано на 17 октомври. Във видеото той показа и своята сладка чихуахуа.

Историята на 3-месечната чихуахуа Рая стана известна в социалните мрежи, след като норвежкият орган по безопасност на храните взе решение да евтаназира кученцето, ако не му бъде разрешено да се прибере в България.

БАБХ обаче отказала това за малката чихуахуа, защото паспортът й е невалиден, става ясно от петицията, публикувана от Жан-Клод Ван Дам. Сега единственият шанс да се спаси кученцето е да се убедят норвежкият и българският орган да променят решенията си.

Собствениците на чихуахуата я купуват от частно лице в Осло. Кученцето има български паспорт и поставени ваксини, направени от български ветеринарен лекар. Норвежката агенция по безопасност на храните обаче не валидира ваксините, които кучето получило в България. В Норвегия е имунизирано срещу бяс, поставени са му и други ваксини. На 23 септември обаче норвежката агенция отнема кучето от собствениците и го поставя под карантина. Според тях кучето е внесено в Норвегия незаконно. Агенцията в Норвегия се нуждае от потвърждение от администрацията в България, че кучето е българско, за да го върнат обратно, ако ли не, то ще бъде убито.

В петицията се заявява още, че в Норвегия смятат, че кученцето е внесено в страната с търговска цел и няма доказателства за произхода му. Крайният срок за получаване на документация по случая от българска страна бе 20 октомври, а Българската агенция по безопасност на храните вече веднъж е отказала връщането на животинчето в България.

Последва обаче светкавична реакция на земеделския министър Десислава Танева и депутатката Десислава Атанасова от ГЕРБ, завършила с щастлива развръзка – кученцето ще бъде спасено.

БАБХ ще даде разрешение на норвежците чихуахуато да дойде обратно в България и да прекара 30 дни под карантина, каквито са правилата.

По информация на Явор Гечев от „Четири лапи“ – става въпрос за нередовни документи, издадени на животното от наш ветеринар от Тервел, откъдето са продавачите и където му е издаден паспорт и поставен микрочип.

„Лекарят е поставил ваксина срещу бяс с изтекъл срок на годност – по документи е поставил ваксината 10 дни преди да издаде паспорта. Той слага ваксина на 10 август, тя изтича по срок на годност след 2 дни, а след 10 дни е издаден самият паспорт.

Издал е паспорт, но паспортът явно е фалшив. Точно за 5 лева кокошкарска история, а кученцето е продадено за над 2000 лева“, коментира Явор Гечев, с когото са се свързали купувачите от Норвегия.

„Кученцето е изведено от България в Норвегия на 9 септември, а продадено на 20-ти“, уточни Гечев. Продавачите са сънародници от Тервел, които живеят в Норвегия.
На 21 септември норвежките лекари поставят ваксини, но се разбира за фалшивите документи и се свързват с българските власти.

„Нашият ветеринар не е въвел данните от поставения микрочип и паспорта в системата на БАБХ, което е основният пропуск и което е усъмнило норвежките власти. Те се свързват с БАБХ, откъдето им потвърждават, че данните не са въведени.

Ако има изобщо някаква вина на БАБХ в случая, то тя е в занижения контрол. Това е масова практика – при чипиране и издаване на паспорт ветеринарните лекари да не въвеждат данните в системата на БАБХ“, обобщи Гечев.

„По-притеснителното е, че може би съществува такава схема. Може би с този случай трябва да се занимава прокуратурата“, каза Гечев.