Слух за отнемане на деца опразни училища в Сливен, Ямбол и Карнобат

0
43
Едно от училищата в Сливен, от което майките отведоха децата си. Снимка: Нова

По същото време министър Красимир Вълчев откриваше учебна година в сливенска гимназия

Масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Ямбол и Карнобат, съобщи „Нова“.

Две сливенски училища, в които учат децата от квартал „Надежда“, бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищните дворове и отведоха децата си от класните стаи. Причината за родителското „цунами“ се оказа слух, че служители на „Закрила на детето“ ще отведат децата, които не са припознати от бащите си. Майките от квартала твърдят, че са получили такава информация по телефона. Обажданията били анонимни.

За минути във времето от 10.30-11.00 часа класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в жк „Даме Груев“ били опразнени. Това потвърдиха и зрители на NOVA и изпратиха снимки на опашките, извили се пред едно от учебните заведения.

Директорите подали сигнал за случващото се в полицията.

Според шефката на образованието в региона Милена Чолакова, цитирана от DarikNews.bg, същите сцени са се разиграли и в училища в Карнобат и Ямбол. Тя съобщи още, че просветният министър Красимир Вълчев веднага е бил информиран за случилото се. Вълчев е в Сливен за откриването на учебната година в Професионалната гимназия по текстил и облекло.

„Близо 44 000 деца са били записани в училище за две години благодарение на работата на екипите по механизма за връщане в образованието. Приблизително 4000 са отпаднали вторично“, каза Вълчев пред медиите в града.