Спецпрокуратурата ще проверява сделката с ТЕЦ-а на Доган

0
98
ТЕЦ "Варна"

Той я купи от бившия ДПС министър Данаил Папазов

Специализираната прокуратура ще проверява сделката за продажба на ТЕЦ „Варна“, който в момента е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това е заявила пред вестник „Сега“ говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева, без да дава повече подробности около случая. Разследването е по сигнал на Лукаш Вегентнехт, член на чешкия Сенат.

В началото на 2018 г. „Сигда“ ООД купи от CEZ неработещата тогава топлоцентрала срещу 50 млн. лв., като сделката беше финансирана със заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ), припомня Economic.bg. Фирмата купувач бе собственост на децата на Данаил Папазов, транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски от квотата на ДПС. През септември 2018 г. Ахмед Доган придоби 70% от ТЕЦ-а срещу 3600 лв.

Откакто ТЕЦ „Варна“ беше купен всяка година той получава най-голяма част от т.нар. „студен резерв“ – над 26 млн. лв. на година, без да се налага да работи реално.

Според чешкия сенатор сделката между държавната енергийна компания и Папазов преди две години е извършена на много по-ниска цена от реалната. „Ние изпратихме официални сигнали до прокуратурата и в Прага, и в София. Според нас конкретни лица са нарушили закона, като не са изпълнили задълженията си и така са довели до финансовата загуба“, заяви Вегентнехт пред „Свободна Европа“.

CEZ, която е мажоритарна собственост на чешката държава, купи ТЕЦ „Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 млрд. чешки крони (40 млн. евро)“, твърди още сенаторът. „Ръководството на CEZ обясни ниската продажна цена на ТЕЦ „Варна“ с ниската ефективност на централата. Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, уточнява Лукаш Вегентнехт.