Стотици килограми умрели риби изплуваха по бреговете на Янтра

0
21
Снимка: Нова тв

Според рибарите причината са изхвърлени боклуци в реката

Стотици килограми риба изплуваха от река Янтра край горнооряховското село Драганово, предава NOVA.

За това алармират рибари в социалните мрежи, а снимките, които публикуваха, изглеждат фрапиращо. От Регионалната екоинспекция още вчера започнаха проверка.

Според рибарите от Драганово подобни гледки могат да се видят всяка година. „Това се случва системно всяка година – понякога по-рано, понякога по-късно. Зависи от това кога хората си изхвърлят боклуците в реката”, каза един от тях.

Той е категоричен, че причината за мъртвата риба не е липсата на кислород. „Водата вече се е избистрила, няма цъфтяла леща, водорасли. Има си течение. Вероятно виновни няма да има”, допълни той.

Според друг от местните рибари боклуците се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. „Не съм виждал къде изхвърлят боклука, но години наред виждам измряла риба поне по два пъти”, коментира той.

Кметът на Драганово Светослав Иванов също потвърди, че явлението не е за първи път. „РИОСВ са направили проверка и по предварителна информация няма извършени нарушения. Ще търся съдействието на общината, за да можем да се справим със ситуацията”, каза той.