Страната разполага с 60 хил. тестове за коронавирус

0
12
Снимка: архив

6445 теста направени от 20 април досега, съобщи премиерът Бойко Борисов в парламента

Към момента имаме налични 60 хиляди теста, пет хиляди PCR са от САЩ, 10 хиляди – от Китай, 15 000 – от МЗ, още 30 хиляди – от Корея. Това съобщи при изслушването му в парламента премиерът Бойко Борисов на въпрос на ДПС, свързан с тестването на населението. Според Нигяр Джафер страната ни е на последно място по тествани на брой население в Европа. В Германия даде за пример тя са тествани 25 хиляди на един милион население, а България е с 3600 теста на един милион. ДПС попита в тази връзка дали държавата ни е готова да обезпечи финансово тестването на българските граждани.

Нашият щаб целево подбира групите и благодарение на бързите карантинни действия и тестване – като в Банско, веднага след края на карантината хората ги освобождаваме, за да се върнат към нормалния начин на живот, обясни премиерът.
Той цитира и данни, според които на 21 април, например, са направени 747 теста, на 22 април – 1105. 6445 теста са направени от 20 април досега.

Още преди месец и половина сме поръчали през ЕК един милион теста, които да си платим, до ден-днешен няма нито един, припомни премиерът. Той посочи, че въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика. Ако има на сто процента достоверни тестове, не бихме се поколебали да ги платим, категоричен е Борисов.
Наблюдаваме, имаме ресурс и готовност, увери той.