Съдиите, пуснали предсрочно Полфрийман: Задържането му в Бусманци е незаконно

0
46
Джок Полфрийман Снимка: Дарик

Австралия притеснена, че има външен натиск по случая, извън правото

Постановеният на 19 септември 2019 г. съдебен акт за предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение. Това се посочва в позицията на съдиите от Софийския апелативен съд/САС/, освободили австралиеца предсрочно.

Съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева посочват още, че инициираната процедура за възобновяване на делото от главния прокурор не променя факта, че решението на САС подлежи на незабавно изпълнение.“Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред“, заявяват те и смятат, че ако са налице други основания за задържането на Джок Полфрийман, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция.

„В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция“, посочват съдиите.

Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора на 19 септември и откаран в центъра за чужденци в Бусманци. Зам. вътрешният министър Стефан Балабанов заяви, че той остава там до окончателно решение на ВКС и от съображения за сигурност.

В същото време МВнР на Австралия обвини правителството на България в погрешно предаване на думите на австралийския дипломат относно Джок Полфрийман, пише местният вестник Sydney Morning Herald. Вчера посланикът на Австралия в Атина Джон Филп се срещна с представители на българската власт по повод казуса с Полфрийман.

След решението на българския съд Полфрийман да бъде освободен австралийският външен министър Марис Пейн лобира София да върне Джок Полфрийман на Австралия. Миналата седмица Пейн обяви, че Австралия е много обезпокоена, ако други фактори освен правни са замесени в случая с австралиеца.

В съобщение, разпространено от българското правосъдно министерство след среща с посланик Филп, се казва, че сега Австралия не е обезпокоена относно процеса около Полфрийман. Това обаче е в противоречие с позицията на Марис Пейн.

Но говорител на МВнР на Австралия отвърна на българското правителство. В съобщението се казва, че Филп е „повторил твърдата позиция на Австралия, че ние ще сме обезпокоени, ако фактори освен правни съображения влияят върху случая с господин Полфрийман“.

„Важно е да се подчертае, че той изрази притесненията на Австралия, че правната база за продължаващото задържане на господин Полфрийман остава неясна и че в съответствие с гарантираното освобождаване, той трябва да бъде освободен и да му се позволи да се върне в Австралия“, каза говорителят.

Той добави, че посланик Филп не е цитиран точно и че той също е изразил тревогата си, включително е подчертал, че има риск външен натиск да окаже влияние върху резултата, което, както е било подчертано преди, тревожи Австралия.