Съдът в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на градина

0
12
Снимка: Pixabay

Забраната е дискриминация, сочат магистратите

Административният съд в Сливен разреши на неваксинирано дете да ходи на детска градина, съобщава NOVA. Това е прецедент за страната ни, а съдебното решение е по казус с едно от децата на отец Евгений Янакиев. Според съда няма закон или друг нормативен акт, който забранява на неваксинирани деца да посещават детски градини и забраната е дискриминация.

Отец Янакиев има девет деца и седем от тях са ваксинирани. Какво води до това да не ваксинира другите две: „След ваксина от морбили детето ми изпадна в интересно състояние. Първо вдигна висока температура. Изпадна в някакъв шок, сякаш виждаше нещо ужасно и не реагираше на нашите опити да я успокоим. Тогава започна да излиза информация в медиите за ваксините и започнахме да се притесняваме. Всички деца до този момент бяха ваксинирани съвсем стриктно. След като детето изпадна в това състояние, взех решение да прекратя ваксинациите и за следващите си две деца”, каза отец Евгений Янакиев.

„То ходи само един ден на градина и се оказа, че в групата има друго дете, чиято майка работи в РЗИ. Тя е подала сигнал и моето дете беше спряно от детското заведение”, добави отецът. Тъй като детето е в предучилищна група, отецът е застрашен от санкция заради това, че то не посещава редовно градината. Той е обмислял и варианта за индивидуално обучение, но предпочита наследникът му да е сред деца.

Трябва да мине 14-дневен срок, за да влезе решението на съда в сила. Ако РЗИ-Сливен обжалва, предстои семейството да се обърне към последната инстанция – Висшия административен съд.

„Няма закон, който да забрани дете, което не е ваксинирано, да ходи на градина или училище. Съдът в Сливен е подходил от формална гледна точка и най-вероятно е прав юридически. От медицинска гледна точка обаче това решение не е правилно”, посочи доц. Атанас Мангъров от Детската клиника в Инфекциозна болница-София. По думите му за ваксинираните деца в групата също същестува риск.