Съдът отказа да прекрати делото срещу бизнесмена Бенчо Бенчев и насрочи процеса за укриване на наркобоса Очите

0
93
Бенчо Бенчев Снимка: Дарик

Защитата му ще обжалва решението

Бургаският районен съд даде ход на делото срещу общинския съветник Бенчо Бенчев, предаде БНР. Съдебният състав отхвърли искането на защитата му за прекратяване на производството заради процесуални нарушения. Срещу Бенчев са повдигнати 3 обвинения за укриването на несебърския наркобос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, както и за незаконно притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Защитата на Бенчо Бенчев ще обжалва решението на съда, с което беше отхвърлено искането им делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. „Липсва компетентен орган, който е следвало да разследва. Има две наказателни производства в едно дело – едното, което не е приключило, а другото е внесено с обвинителния акт. При много други дълбоки неясноти в обвинителният акт“, обясни адвокатът на общинаря Пламен Найденов

Преди началото на съдебното заседание Бенчев каза, че е невинен, а след края му заяви, че е възмутен. „Невинен съм. Ще ме осъдят за нищо. Явно изпълняват някакъв сценарий. Това не е право, това е антиправо”, категоричен бе той.

Прокурорът по делото Зорница Щърбева определи като неоснователни мотивите на защитата. „Събрани са достатъчно доказателства за виновността на Бенчо Георгиев Бенчев и за трите престъпления“, заяви Щърбева. На последните местни избори Бенчев беше избран отново за общински съветник. Това е неговият четвърти мандат. На предишните избори той влезе от листата на БСП. Извесен е като най-големият дарител на социалистите в Бургас. БСП обаче се отрече от него, след като стана обвиняем.