Талибан взриви базата на НАТО в Афганистан

0
131
НАТО
Афганистан, НАТО, атентат, жертви

Атентатът погуби четирима американци, други 18 са ранени

Талибан камикадзе, преоблечен като общ работник, се е взривил в най-голямата военновъздушна база на САЩ и НАТО в Афганистан – „Баграм“. Четирима души загинаха и 18 бяха ранени, съобщи Ройтерс, като се позовава на комюнике на мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. Талибаните поеха отговорност за нападението в базата „Баграм“, северно от Кабул, което според тях причинило „многобройни жертви в редиците на американския нашественик“, съобщи Франс прес.

Говорител на губернатора на провинция Парван, където е разположена базата заявил, че нападателят успял да се промъкне в строго охранявания обект и застанал на опашка с други афганистански работници, след което задействал пояса си с експлозиви. В съобщението на натовската мисия не се уточняват националностите на жертвите, но според грузинското министерство на отбраната, всички те били американски военни.

Грузия участва с 800 военни в международната мисия „Решителна подкрепа“. Няма пострадали български военнослужещи при взрив във военновъздушната база на международната коалиция „Баграм“ в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Съединените щати имат около 10 000 войници в Афганистан. Най-големият американски контингент в страната е разположен в базата „Баграм“, на петдесетина километра северно от столицата Кабул. В четвъртък вечерта четирима души загинаха и 128 бяха ранени, когато атентатор самоубиец вряза управлявания от него камион с експлозиви в германското консулство в северния афганистанския град Мазари Шариф. Отговорност за нападението поеха талибаните.