Терористът, убил трима души в Ница, крещял „Аллах акбар!“

0
15
Снимка: туитър

Затварят всички храмове в града след инцидента

Терористът, убил трима души с нож в църквата „Нотр Дам“ в Ница, е крещял „Аллах акбар!“, съобщи кметът на френския град.

Полицията съобщи, че една жена е обезглавена. Още двама души са убити, а други няколко – ранени, предадоха Франс прес и Ройтерс. Сред загиналите е и свещеник.

Нападателят е задържан и положението е под контрол, заяви полицията.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи в Тwitter, че свиква кризисно съвещание, а парламентът почете жертвите с минута мълчание.

Кметът на Ница определи атаката като терористична. Отделът на френската прокуратура за антитероризъм съобщи, че му е възложено да разследва нападението. Полицаи с автоматични оръжия са отцепили района около църквата, на място са пристигнали линейки и пожарни коли.

Полицията е проверила съобщение за поставена бомба в района на църквата. По данни на правоохранителните органи ситуацията е под контрол.

След инцидента всички храмове в Ница ще бъдат затворени и поставени под видеонаблюдение.

По-рано този месец чеченец обезглави френския учител Самюел Пати в района на Париж. Нападателят, който бе застрелян от полицията, искал да накаже Пати, защото показал в час по общество и право карикатури на ислямския пророк Мохамед, което за мюсюлманите е богохулство.

След убийството на Пати френски официални лица и множество граждани подкрепиха правото на публикуване на такива карикатури, които бяха носени на шествия в памет на убития учител, припомня Ройтерс.