Томислав Дончев пита Радев: Какво разоряващо има в това чрез бюджета да се помогне на хората и бизнеса. Или сте забравили какво говорехте?

0
3767
Томислав Дончев

Вицепремиерът отговори на критиките на президента за бюджета

България продължава да е сред шампионите с най-нисък външен дълг в ЕС, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод критиките на президента Румен Радев за бюджета на държавата. Вицепремиерът допълни, че бърза справка показва, че към настоящия момент съотношението дълг/БВП е 23%.

На брифинг Дончев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, както и представители от министерствата на финансите, на здравеопазването и на земеделието представят проектобюджета на държавата за следващата година.

Дончев сравни критиката на Радев с „котката на Шрьодингер“, която е хем жива, хем не е.

“Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 и го критикува, наричайки го „разочароващ“. Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим, е хем правилно, хем неправилно”, продължи Дончев.

„Боя се, че нашата демокрация има низ от болести – като се почне от политическата дислексия и се стигне до политическата амнезия. Често се случва даден политически представител да забрави какво е казал преди няколко месеца. Припомням ви, че през април имаше призив за още мерки, за още помощ за компаниите и хората.

Когато армията от безработни се множи всеки ден, е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт”, коментира още Дончев.

И изброи мерките, които е взело правителството. „За 2021 година 1 милиард и 647 милиона за подкрепа на домакинствата, 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса, 749 милиона за мерки за органите, натоварени с овладяване на пандемията. Това е без допълнителното финансиране по REACT-EU на стойност 1,3 милиарда лева”, каза още Дончев.

Той припомни, че още в началото на пандемията президентът Радев е призовавал за още мерки в помощ на хората и компаниите. По думите на Дончев мерките вече са заложени – мерки в подкрепа на хората, на бизнеса и т.н. „Какво разоряващо има в това“, попита Дончев и продължи:

„В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция“.