Томислав Дончев: Президентът използва политически клишета

0
125
Томислав Дончев

Няма да затворим държавата, уверява вицепремиерът

Няма да затворим държавата, успокои Дончев. Важното е да се движим по ръба на бръснача и да спасим българската икономика, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той обясни, че имаше различни прогнози за коронавируса, включително и такива, че ще изчезне през лятото. Лятото не е проспано, готвехме се за нова вълна и времето беше използвано по най-добрия начин, увери вицепремиерът, според когото се случва да няма места в по-малките болници.

Няма да затворим държавата, успокои Дончев. Важното е да се движим по ръба на бръснача и да спасим българската икономика, категоричен бе Дончев.

Имаме готов списък с прогресивни стъпки какво да се случи, но не са драстични ограничителни мерки, посочи вицепремиерът и добави, че каквито и мерки да се вземат, те не могат да заменят личната отговорност на хората.

Според Дончев трябва да се направи всичко възможно да бъде разширено тестването. Трябва да бъде направено разумното, защото всеки, който има симптоми, трябва да бъде тестван. Трябва да се измисли точен критерий и държавата е в състояние да финансира такива мерки. Държавата има пари за безплатни ПСР тестове, увери Томислав Дончев.

„Котката хем е жива, хем е мъртва“. Така вицепремиерът в типичния си стил очерта отношенията на президента Румен Радев към управляващите.

Дончев недоумява какво означава разоряващ бюджет, както го определя президентът Радев. Политическите клишета могат да бъдат атрактивни, но обяснението на бюджета не е толкова лесно, колкото са лесни политическите клишета, обясни Дончев, който даде пример все едно да се направи скулптура от тухли четворка.

Разоряващият бюджет е политическо клише, категоричен бе вицепремиерът, според когото бюджетът не е фикция и няма нищо в него, което да не е отразено. Най-засегнати от кризата са всички служители от болниците и основен приоритет е те да бъдат максимално осигурени, увери той.