Три коли с 5 деца закъсаха на забранения през зимата път Шипка-Бузлуджа

0
87
Снегът затвори много пътища.

След 3-4 часа престой в планината хората са били евакуирани в Казанлък

Сигнал за закъсали три коли на пътя Шипка-Бузлуджа е бил подаден на тел. 112 малко след 10,30 часа тази сутрин. Информацията е постъпила и при началника на Областно пътно управление Илия Златев. Автомобилите навлезли и заседнали в снежните преспи на около 2,5 км в затворения за движение панорамен път.

Златев припомни, че със заповед още от началото на декември 2019 година пътят е затворен, той не се почиства и поддържа, поставени са и знаци, които указват това. „Рискът за навлизането в този пътен участък е за сметка на хората, които си позволяват подобни своеволия. Една спасителна акция струва не по-малко от 4 хиляди лева за сметка на данъкоплатците. Хората трябва да се научат на ред и да спазват указанията“, коментира Златев.

Към мястото е изпратен екип на противопожарната служба, който след около час успял да стигне до закъсалите коли и да изведе пострадалите, между които и 5 деца. „Хората са евакуирани до Казанлък, а колите с помощта на доброволци ще бъдат прибрани съответно в града. Проблеми не са имали с децата, добре е, че колите са били заредени с гориво, хората са били на топло. Престояли са общо около 3-4 часа, което им е помогнало да не измръзнат, понеже температурата горе беше минус 10 градуса и вятъра беше бурен“, каза гл. инспектор Станимир Тончев, директор на пожарната в Казанлък.

Компанията била на почивка в една от хижите на Бузлуджа. Решили да посетят Шипка по затворения път и не видели знака, че той е затворен за движение. На нарушителите полицията състави акт по Закона за движение по пътищата. Това е втори подобен случай на закъсали коли в затворения пътен участък само в последната една седмица.