Тръмп: Багдади хленчеше и плачеше, преди да се взриви с децата си, преследван от военни кучета

0
197
Доналд Тръмп

Благодари на Русия, Турция и Ирак за помощта при ликвидирането на лидера на „Ислямска държава“. Кюрдите участвали в операцията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди смъртта на лидера на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади. Той каза в изявление от Белия дом, че операцията в Сирия е била успешна и Багдади е бил убит.

Тръмп сподели, че е доволен от постигнатата победа и американските сили ще се изтеглят от района. „Той беше болен и извратен човек и сега го няма. Багдади беше зъл и насилствен и умря по същия начин“, сподели отношението си Тръмп към лидера на Ислямска държава.

„Снощи САЩ донесоха справедливост на хората, като ликвидираха терорист номер едно в света. Абу Бакр ал Багдади е мъртъв“, заяви президентът в изявление от Белия дом. Тръмп сподели, че лидерът на Ислямска държава е бил хванат в края на тунел, където той е „хленчил, плакал и крещял“, докато е бил преследван от американски военни кучета. Придружен от три деца, Ал Багдади взривил жилетка за самоубийство, като убил себе си и децата.

„Тялото му беше осакатено от взрива“, каза Тръмп, но добави, че тестовете са потвърдили неговата самоличност.

Военната атака се е състояла в събота в провинция Идлиб, на стотици мили от района от сирийско-иракската граница, където се смяташе, че се крие лидерът на Ислямска държава, според високопоставени служители. Целта на нападението е била убита, когато взриви жилетка за самоубийство, с която беше облечен, съобщиха служители.

За  Тръмп успешната операция може да се окаже както стратегическа победа в битката срещу Ислямска държава, така и политически полезен контрапункт на критиците си, които го нападнаха през последните седмици за изтегляне на американски войски от Северна Сирия, което позволи на Турция да атакуват и изтласкват кюрдските съюзници на Америка. Високопоставен американски служител потвърди, че служители на кюрдското разузнаване и в Сирия, и в Ирак помогнаха да се намери целта на нападението въпреки напрежението около турската операция.

Тръм благодари на Русия, Турция и Ирак за оказаната помощ при ликвидирането на Багдади. По думите му Русия се е държала перфектно, като е пропуснала американските хеликоптери да преминат над контролираната от нея територия на Сирия. За ликвидирането на Багдади по-рано съобщи командващия Сирийските демократични сили Мазлум Абди. Той отбеляза, че през изтеклите 5 месеца се е провеждала разузнавателна дейност на територията на страната.

Високопоставен източник от иракското разузнаване сподели, че Багдад е изиграл значителна роля при ликвидирането на терориста.