Туристическият бранш иска отлагане на наредбата за касовите апарати

0
52
Снимка: ThinkStock/Getty Images

Пишат писмо до Борисов

Представители на туристическия бранш искат отлагане на така наречената наредба за касовите апарати (Наредба Н-18) и преразглеждане на текстовете й.

От Българския съюз по балнеология и спа съобщиха пред журналисти, че в писмо до премиера Бойко Борисов са заявили искането си в диалогичен режим да бъде постигнато желанието им за отлагането на наредбата с 5 години и преразглеждане на текстовете й, засягаща дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите.

От Българския съюз по балнеология и спа напомниха, че в туризма има и международни компании със софтуер, които трябва да пренастроят данните си, което не става веднага, а с години планирано. Сред основанията за отлагателното им искане са и чувствителните разходи по адаптирането към изискванията на новата наредба, особено за големи хотелски вериги или курорти.

От Сдружение „Национален борд по туризъм“ също посочиха, че желанието на представители на бранша е за диалог по темата. Изпълнителният директор на сдружението Поли Карастоянова заяви, че времето за отсрочка по адаптирането към наредбата е крайно недостатъчно, заради спецификата на материята. В писмо на НБТ до премиера, финансовия министър и ръководството на НАП се настоява за отсрочка, докато се изработят „адекватни критерии“ и постепенен срок по въвеждането на изискванията на наредбата – от малките обекти към големите, защото според организацията едновременното въвеждане ще доведе до хаос.