Турист загина в Стара планина, излетя от 300 м склон

0
60
Връх Жълтец

Други четирима са в болница

Един човек загина, а четирима пострадаха сериозно при инциденти в Стара планина в района на връх Ботев, предаде БНР. В спасителните акции бяха мобилизирани планински спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

В района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков.

„Мобилизирани са всички сили, защото във високата планина времето е жестоко. Всички са със сериозни травми, но единият е в особено тежко състояние. Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали – подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка.“ – поясни той.

При единия от инцидентите – при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, турист се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът е с фатален край.

От планинската спасителна служба в Троян съобщиха, че тялото на загиналия човек ще бъде транспортирано едва утре, тъй като са насочили силите си към спасяването на други туристи.

Една група е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали по-тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.