Управляващите предлагат Цацаров за шеф на комисия „Антикорупция“

0
24
Сотир Цацаров

Кандидатурата му бе обявена на брифинг на ГЕРБ, патриотите и „Атака“

Управляващата коалиция предлага сегашният главен прокурор Сотир Цацаров за шеф на комисия „Антикорупция“/КПКОНПИ/. Това бе съобщено на брифинг в парламента от Даниела Дариткова, шеф на депутатите от ГЕРБ.  Постът бе овакантен, след като Пламен Георгиев подаде оставка.

Цацаров е всичко онова, което другите не са, заяви на брифинга Емил Димитров-Ревизоро. Той разкри, че с всички депутати от ПГ, с които мнозинството е коментирало темата, са казвали „или Цацаров, или да не се занимаваме“. Той не желаеше, но намерихме аргументи, с които го убедихме, каза Ревизоро.

Дисциплиниран и логичен човек, умен, професионалист, знае къде е границата между институциите и разделението на властите. Много добре съзнава колко е важно хората да имат доверие в институциите,  заяви бившият вътрешен министър Валентин Радев.

„Шансът се състои в това, че г-н Цацаров има професионална нагласа да поеме тази комисия“, каза Явор Нотев. Според него Цацаров е демонстрирал и решителност, която е необходима за този пост. Той оставя прокуратурата подредена и неопетнена. В същото време от такова име, от такова лице има нужда комисията, за която го предлагаме, добави юристът от „Атака“.

Сотир Стефанов Цацаров е роден на 28.09.1966 г. в Пловдив. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1991 г. На 10 януари 2013 г. встъпва в длъжност като главен прокурор на България и на тази дата по принцип изтича мандатът му. Преди това е бил председател на Окръжния и районния съд в Пловдив.

По-рано днес от „Воля“ предложиха Симеон Найденов за шеф на антикорупционната комисия. Според приетите от депутатите процедурни правила срокът за внасяне на кандидатури изтича утре – 20 ноември.