Фандъкова: Градът ни е пазител на история, която пишем заедно

0
6
Йорданка Фандъкова

Със свободен избор и с мъдрост, подчертава кметицата

„Преди 1677 години 318 епископи от всички краища на Стария свят се събират в нашия град, тогава Сердика, за да възстановят мира в църквата. Съборът не преминава без раздори и скандали и затова не става Вселенски, но печели името Канонотворчески, защото затвърждава „Символа на вярата“ за целия християнски свят и до днес“, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Фейсбук.

30 години по-рано тук император Галерий провъзгласява „Едикта на толерантността“, с който отменя преследването на християните и им дава равни права с тези на останалите граждани на Римската империя. Това са събития, променили хода на историята и вплетени в темелите на града ни, разказва още тя.

Единението и равноправието са крайъгълни камъни на нашето разбиране за справедливост и общност, посочва Фандъкова.

„Днес, когато посрещаме празника на града ни без обичайните тържествени събития, да помним, че голямото тържество е тържеството на нашата заедност.
Историята на града ни показва, че разделението отпада пред стремежа за близост, че себичността е напразна пред желанието за взаимопомощ, че отрицанието е нетрайно пред съзиданието, че историята на днешния ден се пише с мисълта за утре“, пише Фандъкова.

Празнувайки вярата, надеждата и любовта, да помним, че техният смисъл е в нашата общност. Това е силата, която устоява на неволите на времето. Градът ни е пазител на история, която пишем заедно – със свободен избор и с мъдрост.

Скъпи софиянци, бъдете здрави! Нека вярата, надеждата и любовта бъдат плодовете на нашите усилия. За да пребъде София! Честит празник! – завърши кметът на София.