Фандъкова посети АГ болницата „Св. София“ на Бабинден

0
30
Фандъкова с бебето Катрин Снимка: Столица.bg

Кметицата дари 5-месечната Катрин с икона на Св. София

През последните две години Столичната община е инвестирала в АГ болницата „Св. София“ близо 2 млн. лв. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета Дончо Барбалов посетиха лечебното заведение по повод Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден.

Фандъкова поздрави лекарите по повод празника и каза, че се гордее с двете общински АГ болници в столицата. По думите й най-важните хора са лекарите и акушерите. Близо 300 души работят в АГ „Св. София“ и са доволни от условията. Болницата е на печалба, средствата ще бъдат инвестирани за работещите в болницата и за закупуване на нова апаратура.

Столичната община отделя за тази година 31 млн. лв. за здравеопазване, като от тях 10,5 млн. лв. са насочени за дофинасиране на всички общински болници. За АГ „Св. София“ са предвидени около половин милион лева. Това са средства, с които дофинансираме дейности, които не се заплащат от НЗОК, съобщи кметът Фандъкова.

Тя съобщи, че Столичната община продължава общинската инвитро програма. Благодарение на нея досега са са родени 13 бебета. Общината финансира процедури с донорски яйцеклетки, посочи Фандъкова и призова повече дарители да се отзоват.

Икона на Света София ще закриля 5-месечната Катрин, майка й Дорина, която също е акушерка, и цялото им семейството. Святото изображение е подарък, който направи Йорданка Фандъкова за бебенцето на празника на родилната помощ, защото красивата майка също е акушерка. Катрин търпеливо издържа на препълнената с емоции и усмивки зала на „Света София“. Всички й се радваха и я закачаха – акушерки, лекари, журналисти и кметове. Мъничето се усмихваше и с ококорени очички търсеше майка си. Дорина е акушерка в общинската болница Първа АГ „Света София“ и миналата година през август роди своята втора рожба. Малката Катрин има и 9-годишен батко, предаде репортер на Столица.bg.