Фандъкова: Ситуацията в София е тежка

0
20
Йорданка Фандъкова Снимка: Nova

С 35% са се увеличили пациентите в столичните болници за последните 10 дни

Ситуацията в София определено изисква по-сериозни мерки, обяви кметицата на София Йорданка Фандъкова на редовния брифинг на щаба.

Тя посочи, че с 35% са се увеличили пациентите в софийските болници за последните 10 дни. Над 2100 пациенти има в столичните болници към тази сутрин. Това са показателите от края на ноември, когато ситуацията беше най-тежка, посочи кметицата.

Фандъкова посочи, че има 36% има ръст на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. „Именно това затруднява разкриването на още легла. На този фон вече трети ден броят на новите случаи е над 1000. Има и ръст на децата, които се разболяват и се нуждаят от лечение в болниците и все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването“, заяви столичният кмет. Тя увери, че са обсъждани всички възможности за увеличаване на броя на леглата.

„Зная колко е трудно това решение и колко хора засяга. На първо място това са малките ученици, за които дълго направихме всичко възможно да останат максимално време в час“, посочи Фандъкова.

Тя уточни, че за децата, които имат нужда от психолози, ще бъде разрешено да посещават психолозите си.

„Продължава и мярката за хората в неплатен отпуск да получават финансова подкрепа в размер на 75% от тяхното заплащане. С повече дисциплина и разбиране ще можем за много по-кратък срок от време, да помогнем и да намалим натиска върху болниците“, добави Фандъкова.