Фандъкова: 48 млн. лв. са загубите в градския транспорт за 2020 г.

0
6
Йорданка Фандъкова Снимка: Монитор

Кметицата призова хората да си купуват билети предварително

„2020 г. бе много трудна за градския транспорт. 48 милиона лева са загубите, това на практика е една четвърт от приходите за миналата година“, каза кметицата на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV, съобщава „Монитор“.

Тя коментира темата със спирането на продажбата на билети от страна на контрольорите, като призова хората да се погрижат предварително за това да се сдобият с билети и да заредят картите си. Фандъкова припомни, че са открити и нови пунктове – всички пощи продават билети, както и около 200 магазина. „Не може да има безплатен транспорт“, категорична бе тя.

Фандъкова каза, че с 16 млн. лв. по-малко са приходите в бюджета за 2020 г. в сравнение с 2019-а. Това се дължи основно на неданъчните приходи – таксите за детските градини, таксите за тротоарно право и още редица други такси. „Този резултат бе очакван, но беше важен, за да предвидим приходите за тази година. Всичко зависи от това как ще се развие пандемията“, каза тя.

Ковид мерките и ваксинацията градоначалникът коментира така: „Времето, в което се учи онлайн за всички ученици, няма как да бъде компенсирано. Изключително важно е децата да бъдат в класните стаи, но не за сметка на здравето. Трябва да минат няколко седмици, за да се видят данните за заразата, след като малките ученици се върнаха в училище. Едва тогава може да се коментира дали и по-големите ще се върнат в клас. Надявам се да няма чувствително повишаване на броя на заразените след отварянето на детските градини и училищата. Важно е да не намаляваме вниманието си и да не се успокояваме.

Затова и обърнах внимание да продължи контролът върху спазването на мерките и в същото време да се подготвим за ваксинирането. В шест общински болници върви ваксинирането в момента. Подготвяме втората фаза – освен домовете за възрастни хора в нея влиза и педагогическият персонал. По мое настояване взехме решение да се включи и непедагогическият персонал – лелките в детските градини, медицинските сестри. До петък трябва да имаме списъците на желаещите“.

Другата важна тема за София, а именно мръсния въздух, Фандъкова призна, че е проблем. „Залагаме много амбициозна цел. Вместо до 2026 г. до 2024-та да влезем в нормите, които са по изискванията. Дава ни надежда това, че вече за втора година сме в нормите за средногодишните замърсявания. Имаме още много работа. Най-важното е да успеем да подменим възможно най-много отоплителни уреди. Битовото горене e най-големият замърсител“, каза столичният кмет.

Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, коментира датата за изборите и изказването на президента Румен Радев, че „Пеевски и Борисов са ортаци“, за което каза, че „подобни подхвърляния не отиват на президентската институция“.

„ГЕРБ никога не е търсила подкрепа от ДПС. Други са партиите, които са били в коалиция с ДПС и това непрекъснато внушение не отговаря на истината. Изцяло в правомощията на президента е да определи датата на изборите. Надявам се по-бързо да го направи, за да може да започне и подготовката, защото не е лесна. Най-важното е да се даде възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на глас независимо дали е в карантина, или не може да отиде до урните. Важно е и предпазването на хората в секционните избирателни комисии“, категорична бе Фандъкова.