Франция и Швеция потвърдиха, че Навални е отровен с новичок

0
37
Алексей Навални

Подновяваме призива си Русия да обясни събитията, каза говорителят на Ангела Меркел

Правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е отровен с новичок, информира АФП.

Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, обяви, че Германия е поискала от Франция и Швеция да направят „независим преглед на германските доказателства (за отравянето с новичок) на базата на новите проби от Навални“, който е лекуван в Берлин.

„Резултатите от този преглед в специализирани лаборатории във Франция и Швеция са на разположение и потвърждават германските доказателства (за отравянето с новичок)“, подчерта Зайберт.

„Подновяваме призива си Русия да обясни събитията. Ние сме в близък контакт с нашите партньори за предприемане на по-нататъшни стъпки“, добави Зайберт, цитиран от „Ройтерс“.

Преди дни Германия сезира Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има голяма вероятност атаката да е поръчана от висши руски представители на властта, твърдение, което Кремъл заклейми като „недопустимо“.

По-рано стана ясно, че съюзници на Навални са спечелили места на местния вот в Русия.