Хванаха юристът на район „Подуяне“ с 15 000 лева подкуп

Сигналът срещу нея е от октомври миналата година

0
147
подкуп
Парите от подкупа. СНИМКА: МВР

Лилия Геринска взела парите за да уреди обществена поръчка

Главният юрисконсулт на район „Подуяне“ в Столичната община е арестувана за получаване на подкуп. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура. Задържана е Лилия Геринска. Тя била хваната вчера с 15 000 лева. Жената взела парите срещу нагласяване на обществени поръчки. 

Операцията е била проведена съвместно с ГДБОП. Полицейските действия са предприети вчера от служители на ГДБОП по образувано досъдебно производство срещу директор на дирекция от Столична Община, район „Подуяне“ за взимане на подкуп в общ размер от 15 000 лева, съобщиха от пресцентъра на МВР. Ръководният служител е началник-отдел от Столична Община, установена е за получаване на подкуп „за да наруши свои служебни задължения.

Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размерът на паричната сума, получена вчера, е 10 000 лева, като обвиняемата е получила 5000 лева за същата обществена поръчка. Сумата е предадена от представител на дружество, спечелило обществената поръчка. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение.

Наказанието, което е предвидено в НК, е до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева. По делото са налице доказателства и за други обществени поръчки, за които длъжностното лице е получавало парични суми, но предвид краткия период от време, анализът и повдигането на тези обвинения предстоят идните дни. В процеса на работа по случая са установени контакти на служителката с представители на дружествата, които са печелили обществените поръчки, като комуникацията помежду им е била доста активна. Служителката ще бъде задържана за срок от 72 часа, предстои внасяне на делото в съда, каза ръководителят на СГП Зорница Русинова. Сигналът за корупционни действия бе получен в ГДБОП през октомври миналата година.

Образувано бе досъдебно производство срещу нея. С реализираната операция де развалила взаимно изгодна за двете страни сделка, като участниците не са били наясно, че сделката се следи. Въпросната служителка работи в Община „Подуяне“, а сделката се осъществи в кв. „Овча купел“.

„По случая беше използван целият набор от възможностите на СРС-та“, уточни директорът на ГДБОП. Той допълни, че тепърва предстои работа по фактите, установени чрез тях, но са налице необходимите данни и доказателства за образуване на досъдебното производство. „Заради бързия развой на случая вчера, организирахме бърза акция за задържане на двамата – служителката и предалия подкупа, който в последствие свидетелства“, заяви още Ивайло Спиридонов.