Хора на БСП са запалили крана пред НДК, смятат работниците

Кметът Фандъкова: Цяло чудо е, че няма жертви

0
84
ндк
Пожарът лумнал в 3 ч посред нощ. СНИМКА: ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ

Социалисти са викани на разпит в столичната полиция

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта. Охраната посочи, че редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни, съобщава bTV.

Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета, коментират те. Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата.

„Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха – „Днеска сме двама. Утре сме две хиляди“, обясни той. Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в социалните мрежи. Те са срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани са на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във „Фейсбук“.

Николай Билалов, представител на подкрепящите запазването на паметника, посочи, че те са искали да сложат знаме, а не да палят. Въпреки че официална версия все още няма хората на обекта вече имат представа от къде са влезли подпалвачите.

Според тях те са се скрили при близките палета, откъдето са хвърлили и запалителните течности по крана. Вечерта на пожара дори предупреждават охраната. По думите им в 3,20 ч. му е почукано на оградата, а в 3,30 ч. пламъците лумват.

Предстои демонтиране на изгорялото съоръжение. То е опасно, тъй като стрелата може да се срути. „Експлозия не, но хидравличната течност я няма и стрелата може да се стовари и да има много жертви“, коментира опасностите шефът на пожарната Николай Николов.

Чист късмет е, че няма жертви при инцидента. Все още задържани по случая няма. В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова изрази мнение, че кранът, който демонтира спорния паметник пред НДК е запален умишлено.

„Очевидно умишлен акт е палежът на крана, който демонтира паметника „1300 години България“. Хората, които са го замислили и провели не са помислили за това, че при действията им е можело да пострадат граждани“, каза градоначалникът пред журналисти, след приветственото ѝ слово към 44-ма столични пожарникари при полагането им на клетва.

Йорданка Фандъкова допълни, че благодарение на бързата намеса на пожарната, огънят е бил загасен. Кметът на София каза още, че записи от камерите в парка на НДК са предоставени на разследването. Фандъкова заяви, че съоръжението е силно компрометирано и е изключено възстановяването му. „Групата, която протестира против демонтажа, да наберат средства, както е по правилник за възстановяването му“, добави още кметът.