Христо Терзийски: Ще се справим и с общонационален протест

0
183
Христо Терзийски

Новият вътрешен министър призова протестиращите да спазват правилата

„Ще се справим и с общонационален протест”. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ по Нова тв вътрешният министър Христо Терзийски.

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения. Ако имаме предварителна информация, ще вземем мерки, така че едната страна да няма съприкосновение с другата“, поясни той. И призова тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани.

Терзийски коментира и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд по време на протестите.

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида – тези, които работят по график, и тези на смени, на ненормиран работен ден. Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труд. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска. Финансовият министър пое ангажимента да ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.”, каза още министърът на вътрешните работи.

„Работата ми на полицай ме е научила да взимаме бързи решения. Отношенията ми с Младен Маринов са и колегиални, и приятелски. Не съм се колебал, защото знам, че системата на министерството е подредена и работи добре. Не съм влязъл още „в кожата на политик“, още съм полицай”, коментира Терзийски.

На въпрос дали МВР проверява кой има достъп до помещенията, които се обитават от премиера, Терзийски обясни, че министерството не се занимава с подобни казуси.

Терзийски коментира и напрежението край парк „Росенец”. „Бях там като полицейски ръководител, за да планираме мерките за сигурност. Това не са сгради, които можеш да обезпечиш лесно. Не беше толкова мирно и тихо. Имаше доста обидни реплики от едната към другата страна”, каза вътрешният министър.