Частен съдебен изпълнител обяви търг за марката „Стандарт“

0
42
Снимка: Капитал

Обявата е публикувана на личната страница на Милен Бъзински

Частен съдебен изпълнител е насрочил публична продан за всички търговски наименования на вестник „Стандарт“. На личната страница на Милен Бъзински се съобщава, че търгът ще се проведе до края на работния ден на 18 декември в Софийския районен съд, съобщи „Дневник“.

От обявата става известно, че се продават търговската марка на вестника, всички вариации с нея и други наименования, които изданието някога също е регистрирало. Сред тях е и името „Чудесата на България“, под което медията организираше заедно с богатите общини в страната различни форуми. Купувачът ще бъде обявен на 19 декември в 11:00 часа, пише „Биволъ“ в подробна публикация по темата.

Вестник „Стандарт“ от години е в тежко състояние и се раздели с над 90% от служителите си. В момента той излиза като седмичник, но не е ясно колко души работят там. Според бивши журналисти от редакцията сега тя се състои от едва 4 души. Някои от бившите служители са завели искове, а други са спечелили дела за неизплатени заплати и осигуровки, но почти никой не си е получил парите.

Според тях кризата в „Стандарт“ е от около 5 години. Пред „Биволъ“ главният редактор на вестника Славка Бозукова потвърждава, че действително е обявена подобна продажба, но отказва коментар по темата, тъй като това била корпоративна информация. „От края на 2018 година аз не съм в борда на директорите на „Стандарт“. Там вече има други хора и можете да се обърнете за информация към тях“, казва Бозукова пред „Биволъ“.

Бозукова се води една от най-големите акционерки в издателството, тъй като държи основния пакет акции в „Мастър Пи Ар“ АД, който е единият от двата собственика на „Стандарт нюз“ АД. Другият е русенската „Пресгрупа Утро“, която се смята за реално притежавана от бизнесмена Делян Пеевски.

„Не сме получавали заплати от години. Ръководството дължи на всеки от нас десетки хиляди левове. Водим дела, някои от колегите вече ги спечелиха. Но всички сме наясно, че никой няма да си получи парите, тъй като сметките са празни“, каза пред „Дневник“ бивш служител в медията.

В обявата за търга на Бъзински най-висока цена е определена за търговската марка „Стандарт“ – 140 000 лева. На 56 000 е оценена „Стандарт медиа“. „Чудесата на България“ струва 28 000.

Вестник „Стандарт“ започва да излиза през 1992 г. и се печаташе на синя хартия с формат на виенския „Стандарт“. В началото на 1995 г. се надпреварваше с най-тиражните издания в България. В добрите си години изданието излизаше като ежедневник в над 150000 тираж и като седмичник със 124 стр., припомня „Биволъ“. В „Стандарт“ излизаха уникални разследвания и вестникът беше относително най-независимият сред печатните медии. Впоследствие собствеността премина в ръцете на Тодор Батков. После той продаде изданието на групировка, свързана с „Винпром Пещера“ и Делян Пеевски, посочва в публикацията си „Биволъ“. „Стандарт“ спря да излиза на хартия в началото на ноември 2018 г. и оттогава краят му бе предизвестен.