Черна гора първа в Европа спечели битката с COVID-19

0
99
Снимка: архив
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

В страната няма регистриран нов случай от 20 дни

Черна гора вече е без COVID-19. След 68 дни епидемия и 20 дни без нов случай страната беше обявена за свободна от новия коронавирус.

Черна гора беше последната европейска държава, до която стигна заразата, припомня БНТ. От 17 март досега бяха регистрирани девет смъртни случая и общо 324-има заразени с COVID-19.

Страната затвори границите, летищата и пристанищата си, за да спре разпространението на коронавируса. Затвориха и училищата, а всички обществени събития, включително и на открито, бяха забранени.

ГЕРБ/СДС

От 30 март започна постепенно смекчаване на ограниченията, за да се стигне до момента, когато министър-председателят обяви страната за свободна от вируса.„Спечелихме битката и Черна гора е първата страна в Европа, свободна от коронавируса. Този успех е споделен между държавата, институциите и всеки един гражданин на Черна гора“, заяви вчера премиерът Душко Маркович.

Страната ще отвори границите си за граждани на държави, в които са регистрирани неповече от 25 заразени на 100 000 жители, включително Хърватия, Албания, Словения, Германия и Гърция. Адриатическата страна с 620 000 жители разчита много на туризма.

„Можем напълно да забравим за този туристически сезон, но се надявам поне нашите съседи да дойдат, когато границите бъдат отворени“, казва Лука Раткович, жител на Подгорица.

Черна гора беше и обект на критики от правозащитни организации. Страната публикува списъци с имената на хората в самоизолация, а стотици бяха глобени за неспазване на ограничителните мерки.