Шефът на „Пирогов“: Носете маски и в офиса

0
24
Проф. Асен Балтов

Ръстът на новозаразените с коронавирус у нас през последните дни се дължи на неспазване на мерките, твърди проф. Асен Балтов

Ръстът на новозаразените с COVID-19 у нас през последните дни се дължи на неспазване на мерките, заяви пред бТВ изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му през последните шест месеца здравните власти алармират да се носят маски и да се спазва дистанция, но рядко се виждат стриктни граждани.

„Все едно не говорим на тях, а на въздуха. Лятото всички бяхме на открито, това е оказало влияние”, каза Балтов. Той беше категоричен, че във всички закрити помещения задължително трябва да се ходи с маска – независимо дали става въпрос за офис, магазин или болница. Проф. Балтов добави, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължителното носене на маска и в необществените закрити помещения.

„Ние сме прекалено свободолюбиви и когато нещо не ни харесва – решаваме, че то ни пречи. Ако ние носим маска на закрито, цифрите в момента щяха да са наполовина по-малко. Има огромна съпротива, над 50% от хората нямат никакво желание да спазват мерките и смятат, че ние говорим на вятъра, а коронавирусът е конспиративна теория“, заяви директорът на „Пирогов“.

Проф. Балтов коментира, че ако броят на положителните случаи продължават да расте, страната ни ще влезе в „червената зона“, което означава, че Европа ще въведе допълнителни рестрикции към страната ни. Медикът допълни, че за момента няма опасност от колапс на здравната система.