Шефът на СДВР: Провокаторите по команда започват да хвърлят стъклени бутилки

0
14
Георги Хаджиев Снимка: МВР

Ние сме гарантът за правото на свободно протестиране, заяви Георги Хаджиев

В крайна сметка искам да кажа чисто човешки – първо да призова групите от млади група от хора, които хвърляха бомбички, да се замислят дали няма да пострада техен близък, майки с деца и невинни хора, заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев на брифинг.

„Не мога да си обясня как 7-8 млади българи се агресират до степен, в която атакуват полицейски служители. Аз призовавам да излязат да протестират мирно. Ние сме единствено там, за да сме гарант за правата и свободите на гражданите, за правото на техния протест. С постановление на специализирината прокуратура ще се насочим към всички вандали, които правят тези провокации“, заяви още той.

Има шестима задържани, а след прегледи на видеозаписите са установени още седем лица, които са вероятно съпричастни към този опит за щурм. Има образувано досъдебно производство.

Има повдигнато едно обвинение към този момент за хулигански действия, като това лице е задържано за срок от 72 часа. То има криминална регистрация за причиняване на лека телесна повреда, но няма осъждане.

Част от въпросните задържани лица са с криминални регистрации. Едно от лицата е в изпитателен срок, след като е съден за наркоразпространение.

„Тук много ясно се проличава организацията на едно обвиняемо лице – по команда започват да се хвърлят стъклени бутилки не само по полицията, но и по органите на реда“, уточни Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Снощните протестиращи се разграничиха, но не всички от тях, уточни заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов. Правото на митинги е конституционно право на всеки един гражданин, обясни още той.