Шуменското село Изгрев е под карантина до 25 юни

0
10
Село Изгрев

То се превърна в ново огнище на заразата

11 нови случая на коронавирус са регистрирани в Шуменско. 6 от тях са в поставеното под 14-дневна карантина село Изгрев, а останалите от съседни две населени места. Общо заразените с COVID-19 в Шуменско от началото на епидемията до днес са 41.

От поставянето на полицейските постове движението на хора в село Изгрев е сведено до минимум. „Напрежение няма, животът продължава, хората са спокойни”, каза кметът на селото Ерджан Тефик, цитиран от NOVA

Кметството се е заело с осигуряването на храна и лекарства за възрастни хора с хронични заболявания. „Кметът събира книжките на хората, които имат, обажда се, идваме – вземаме книжките, пишем си рецептите, отиваме в аптеката, изпълняваме – връщаме ги на кмета и той ги раздава”, обясни лекарят на селото д-р Абдел Бари Жебрил.

Д-р Жебрил, които има най-много пациенти в село Изгрев, смята, че част от тях се отнасят безотговорно към ситуацията. „Не спазват абсолютно никакви мерки за това, което непрекъснато си говорим. Не приемат нещата сериозно. Приемат коронавируса за нещо преувеличено. Без такива мерки няма да стане”, допълни медикът.

Пропускателният режим в село Изгрев ще е в сила до 25 юни. Вчера здравните власти са взели и изпратили в лаборатория проби от 122 души. Днес продължава тестването на населението.