„Главболгарстрой“ ще строи Националната детска болница

0
63
Това е сградата, в която трябваше да се строи националната детска болница, но правителството се отказа от проекта.

Цената на поръчката е близо 78 млн. лв.

С решение на министъра на здравеопазването са класирани участниците и е определен изпълнителят на обществена поръчка за строителството на Национална многопрофилна детска болница, съобщиха от министерството.

Това е ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ с участници в обединението „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД. Оферираната от определения за изпълнител участник цена е в размер на 77 839 442, 89 лв. без ДДС, уточняват от пресцентъра на ведомството.

Идеята за строежа на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към по-сериозни стъпки за осъществяването й. Първоначалното намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница „Лозенец“ (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.