Доц. Кунчев: Ваксината показва много добър профил на безопасност

0
23
Ангел Кунчев Снимка: МС

През април стартира проследяване как тя действа

„Ваксината показва много добър профил на безопасност“, увери днес в Пловдив главният здравен инспектор до. Ангел Кунчев. По думите му всеки може да докладва за нежелана реакция. Той каза, че ще има система за противопоказания. Ще се проследява и ефективността на самата ваксина. Това трябва да стане до три месеца. Ще се наблюдава не само за антитела, но и какъв клетъчен имунитет ще бъде създаден.

Кунчев съобщи, че предстоят разговори с правителството за координиране на процеса по проследяване на ефекта от ваксината. Ще се търси и финансиране за създаването на конкретна система за това.

Първата фаза на имунизацията е в болниците, след това ще се премине към ваксинацията в социалните домове. Тогава процесът ще е по-сложен, като се предвиждат и мобилни екипи. От утре ще се отчита реалният брой на ваксинираните.

Доц. Кунчев напомни, че след имунизация всеки получава специален картон с информация за това.

„Трябва да видим за какъв период ваксината ни пази, колко е ефективна и какви нежелани реакции има. У нас трябва да се проследят поне 1000 души. Ще се правят изследвания на контактната група на два месеца, шест месеца, година и две години след втората доза ваксина, обясни Кунчев. Към момента са регистрирани много малко и слаби реакции, предимно болка на мястото на убождането. Засега ваксината има много добър профил на безопасност. Очаква се проследяването у нас да започне от април, като то ще съвпадне с масовата имунизация“, каза Кунчев.

Начало на ваксинацията у нас бе дадено от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той се ваксинира в „Света Анна“. След него това направи и епископ Тихон. Началникът на Националния оперативен щаб и директор на ВМА ген.-майор, проф. Д-р Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов бяха също сред първите ваксинирани.