До дни пада 14-дневната карантина за влизащите в страната

0
27
Доц. Ангел Кунчев Снимка: МС

Щабът и правителството обмислят силите да се насочат от границите към ранно откриване на заразени и проследяване на контактите в групи

14-дневната карантина за всички влизащи у нас българи и чужденци да отпадне в близките дни – тази идея обсъжда Националният оперативен щаб и тя ще бъде предложена скоро на премиера Бойко Борисов.

Щабът и правителството обмислят отпадането на контрола за коронавирус по границите и насочването на усилията за ранно откриване и проследяване на контакти на заразени в клъстери, съобщи членът на щаба и държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на редовния сутрешен брифинг в четвъртък.

Служителите на регионалните здравни инспекции ще бъдат изтеглени от граничните пунктове и насочени по места, за да откриват на ранен етап нови огнища на зараза. Носенето на маски на закрити места, изискванията за дезинфекция и лична хигиена ще останат и след отпадането на другите ограничения.

До. Кунчев каза, че в България вече няма “особено активни огнища”, като положението във Видин, Ямбол, Сливен и Пазарджик е овладяно. Най-новият клъстер в Шуменско също е изолиран. Той съобщи, че шестима строители на газопровода “Турски поток” са изолирани във фургоните си и не са установени заразени в полета от Москва, с който те са пристигнали в България.

Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че от понеделник ще бъде възможно развитието на епидемията в България да се следи и електронно, като всички болнични заведения и лаборатории вече са обучени да подават информация през интернет към единна информационна система.

За последното денонощие в България са установени 17 нови случая, седем души са хоспитализирани, а един е починал.  В болница се намират 198 болни, 20 – в интензивни отделения. Заразените медици са общо 255 с още една медицинска сестра от ямболската болница през последното денонощие.

Възстановените са 53-ма, с което общият брой на излекуваните е 965. Това е 39% от пациентите. Средната им възраст е 46,7 години. От началото на наблюдението на разпространението на заразата на 13 март, са установени общо 2477 случая.

По света заразените доближават 5,5 милиона, като най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.