КПКОНПИ откри конфликт на интереси при шефката на общинския съвет на Царево и колегата й в Твърдица

0
34
Снимка: архив

Тя гласувала отдаването под наем на 124 имота на регистрирани от нея дружества

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ установи конфликт на интереси при двама шефове на общински съвети – от Царево и Твърдица.

Таня Янчева е председател на Общинския съвет в Царево и участва в три постоянни комисии. Янчева е и адвокат.

На 11.12.2019 г. и на 08.01.2020 г. в Агенция по вписванията били регистрирани „СТОЯНОВИ-2020“ ЕООД, „СТЕФАНИ – АХТОПОЛ“ ЕООД и „МЕГА НОВА – АХТОПОЛ“ ЕООД. И трите дружества са регистрирани от адвокат Янчева като пълномощник на управителите им и като възмездна правна услуга от нея. На 09.04.2020 г. в Общински съвет Царево било проведено съвместно заседание на три постоянни комисии, в което Янчева участвала и гласувала „за“, включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите дружества, регистрацията на които е била осъществена от нея в качеството й на адвокат. Впоследствие на последвалото заседание на Общинския съвет същия ден тя си направила отвод и не гласувала при окончателното приемане на решенията. КПКОНПИ прие, че участието в съвместното заседание на трите постоянни комисии и гласуването „за“ от страна на Янчева обосновава конфликт на интереси, съобщават от комисията.

Решение за установяване на конфликт на интереси е постановено и по отношение на Иван Петров – председател на Общинския съвет в Твърдица. На 27.02.2020 г. той участвал в гласуването на решение на общинския съвет, с което е приета актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост в Община Твърдица. Тя касае имоти, които общината има намерение да отдаде под наем. От общо 16 такива земеделски имота, за 14 вече са били подадени заявления за наемане от Иван Петров. Заявленията са подадени от него лично, като земеделски производител и като представляващ три търговски дружества. Това обосновава частен интерес при гласуването и съответно – конфликт на интереси.