Лиляна Друмева: Борисов и ГЕРБ подкрепят нашата кауза – да не бъдат забравени престъпленията на комунизма

0
2318
Лиляна Друмева Снимка: ТВ Европа

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и председателят на Съюза на репресираните от комунизма „Памет“ Лиляна Друмева подписаха вчера споразумение за партньорство. Съюзът на репресираните декларира подкрепата си за политиките на ГЕРБ. Пред Breaking.bg г-жа Друмева обясни позицията си.

– Г-жо Друмева, бихте ли представили накратко организацията, която представлявате?

– Съюзът на репресираните от комунизма „Памет“ е създаден през 1991 г. В него членуват хора, които са пострадали от комунистическия режим, и техни наследници. Организацията е сред учредителите на СДС и винаги е отстоявала антикомунистически позиции. Каузата ни е да съхраним паметта за престъпленията на комунизма, хората да знаят и да помнят какво е било и какво не бива да се повтаря. Ние не искаме, не сме били и никога няма да бъдем „активни борци против фашизма и капитализма“, искаме просто да се помни какво причини комунизмът на България и българите. Малцина сигурно знаят, но над 1 млн. души са пострадали или засегнати от престъпленията на този режим.

А през последните години виждаме, че се правят дори опити за реабилитация на комунизма и омаловажаване на пораженията, които нанесе на страната.

Напоследък ние в съюза реагираме остро и на това безпринципно русофилство в България. Трябва да помислим за истините на нашата национална съдба, за нашето национално себепознание и тогава да оформим нашата национална философия за развитието на България. Този аспект има дълбоко драматична и трагична съдба. Знаете, че Апостолът на свободата Васил Левски, единственото наше непокварено, чисто знаме, казва, дано да го цитирам точно: Да бъдем хора, на драго сърце да обичаме оногова, който ни показва погрешката.

Добре, комунистите обичали ли са тези, които са им е показвали погрешките. Нима България заслужаваше след толкова много страдания да понесе и варварския експеримент, наложен й от една чужда, съветска държава и наречен „строителство на комунизма“. Да си спомним кой участва в осъждането на Васил Левскип – граф Николай Игнатиев. Носи ли една от най-важните улици в София това име – носи го. Докога ние ще търпим това. Докога ние няма да имаме памет за истинските неща.

Докога ние ще възхваляваме Бузлуджа, докога ще се възхищаваме и ще смятаме за нещо напълно нормално провеждането там на редица изяви и мероприятия на БСП, която всъщност е една болшевишка партия, сменила козината си, наследник на БКП – партията, извършила толкова престъпления в България

– Защо вие и Съюзът на репресираните от комунизма подкрепяте ГЕРБ?

– С г-н Борисов и ГЕРБ направихме контакт още преди да влязат в управлението – когато той беше кмет на София, и оттогава досега винаги сме ги подкрепяли. В тяхно лице ние виждаме съмишленици, виждаме подкрепа и гарант за нашата кауза – да се съхрани паметта за престъпленията на комунизма. Това е и нашият морален императив към ГЕРБ и искаме да бъдат още по-чувствителни по тази тема.

България е член на НАТО и Европейския съюз и Бойко Борисов и ГЕРБ винаги са отстоявали твърдо евроатлантическата ориентация на страната.  Разчитаме да бъде запазена именно тази посока на развитие и в бъдеще.

България е бедна страна, вярно е, че понякога нещата се променят по-бавно, отколкото ни се иска, но се променят към по-добро. Икономиката е стабилна. Помните колко беше преди 4 г. минималната заплата, колко беше минималната пенсия, колко бяха учителските заплати и колко са сега. А много хора са забравили, че по времето на Жан Виденов и БСП пенсиите бяха станали 3 долара.

– Социолозите прогнозират победа на ГЕРБ, но ще успее ли партията да състави правителство и да намери евентуално коалиционни партньори според вас?

– Аз по принцип съм Тома Неверни по отношение на социологическите прогнози. Да, ГЕРБ ще спечели изборите, но това не бива да ни успокоява и трябва масово да гласуваме на 4 април. Да си сложим маските и другите предпазни средства и да гласуваме за просперираща, стабилна и опираща на европейските демократични ценности държава. На ГЕРБ е необходима не просто победа, а убедителна победа.