Прокуратурата: Няма нужда от специален магистрат, разследващ обвинител №1

0
23
прокуратурата
Снимка: архив

И сега всеки прокурор може да разследва главния прокурор, се казва в становище на ведомството до парламента

Отрицателно становище за създаването на нова фигура на прокурор, разследващ главният прокурор, депозира в Народното събрание държавното обвинение. Становището на прокуратурата е във връзка с внесения от депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщава БНТ. Поправката предвижда даването на изключителна компетентност на конкретен обвинител да се занимава с разследвания срещу главния прокурор при евентуални данни за извършено престъпление.

Най-същественият акцент в становището на прокуратурата се отнася до липсата на каквато и да било необходимост от конституирането на подобна нова длъжност, и законът, и конституцията вече са предвидили механизъм за разследване на главния прокурор, ако има данни за извършено от него престъпление. От държавното обвинение се позовават и на наскоро постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г., според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

По тази причина и от обвинението отказват да вземат отношение по конкретните идеи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в НПК.