Средната заплата в София е 1841 лв., най-високо платени са IT специалистите

0
91
Снимка: архив

Заради пандемията около 15 000 работници и служители са били освободени от работа в София

Средната заплата в столицата през март е 1841 лв., въпреки че тогава бе обявено извънредно положение. Тя е със 75 лв. повече от предходния месец. За година средната заплата се е вдигнала със 117 лв., предава „24 часа“.

От началото на годината в столицата са обявени общо 15 785 свободни работни места, сочат данните на Агенцията по заетостта. Те са с около 5479 по-малко в сравнение с предходната година, което е обяснимо предвид настъпилата икономическа криза и затварянето на много бизнеси, обясняват експертите.

Най-много хора се търсят в сектор „Административни и спомагателни дейности“, следван от сектор „Търговия“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

В сектор „Търговия“ средната обявена заплата за хипермаркетите е 1250 -1350 лв. В по-малките вериги магазини е 1000-1200 лв.

В училищата обявените работни места са за учители с минимална работна заплата от 920 лв., но се дават допълнителни пари за прослужено време, както и бонуси. За хигиенисти в училище е обявена минимална работна заплата от 610 лв.

В областта на ресторантьорството и хотелиерството заплатите са между 800 и 1200 лв. Най-много получава в IT сектора, където заплатите са около 4000 лв.

В сектор „Строителство“ заплатите са с голяма разлика и варират между 1000 и 3000 лева в зависимост от това дали обектите са в България или в страна от ЕС.

Медицински кадри не се задържат продължително в бюрата по труда. „За краткия престой те получават по няколко предложения, от които могат да избират. Често привлекателни за тях са офертите за чужбина. В Германия средната заплата за медицинска сестра е 5000-6000 евро“, дадоха за пример експертите.

Най-високите обявени заплати – около 4 хил. лв. са в областта на информационните технологии, създаване на софтуер, аналитик софтуер, търговия, в областта на медицината и търговски представители на фармацевтични продукти.

„В тези сфери няма текучество, защото се предлагат високи заплати и социални пакети“, обясняват още експертите от бюрата по труда в столицата. Към края на юли работа са започнали 15 488 души.

Трябва да се има предвид, че над 60% са специалисти, които не желаят да правят компромиси и да приемат по-нискоквалифицирани длъжности, обясняват още специалстити.

Заради пандемията около 15 000 работници и служители са били освободени от работа в София. Най-много са от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство, туризъм“, следвани от „Търговия“, „Преработваща промишленост“ и „Други дейност“.