Строителният контрол иска незабавно събаряне на сграда на Румен Гайтански-Вълка

0
297
Снимка: Дневник

Няма разрешение за строеж, нито одобрен проект и строителен надзор

Да започне процедура за незабавно премахване на строежа в Държавно ловно стопанство „Искър“ на Румен Гайтански-Вълка е становището на дирекция „Строителен контрол“ на Столичната община, съобщава „Дневник“.

Румен Гайтански

Проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура след сигнал във фейсбук на общинския съветник Владислав Панев установила, че няма разрешение за строеж, нито одобрен проект, нито строителен надзор.

Събарянето ще е за сметка фирмата „Био майнинг“ АД, която е посочена като извършител на строителството в констативния акт на район „Панчарево“ от 28 септември. Това постановява чл. 225а от Закона за устройство на територията (ЗУТ), посочен в становището на строителния контрол на Столичната община.

Кметът на района Николай Гюров е изпратил на 13 октомври уведомителни писма до всички страни по спорния строеж, съобщиха за „Дневник“ от Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) на Столичната община. Освен фирмата изпълнител – „Био майнинг“, това е и Югозападното държавно предприятие – Благоевград, което ръководи ДЛС „Искър“. В писмата са описани констатираните нарушения – липса на разрешение за строеж, липса на одобрен проект, липса на строителен надзор.

С изпратените писма процедурата по премахването е задействана и в 7-дневен срок от получаването им строителят „Био майнинг“ АД има право да подаде възражение.

Строежът е вдигнат до покрив върху площ 1490 кв. м в ловното стопанство, което е на източния бряг на язовир „Искър“. Сградата е от три части, като средната е най-висока – 11 метра. Мястото е в близост до действащия ловен дом, посещаван от Тодор Живков при ловуването му в ДЛС „Искър“. В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.