100 държавни бензиностанции ще предлагат горива с малка надценка

0
56
Владислав Горанов

Пазарът ще реши дали действията ни са правилни, каза финансовият министър Владислав Горанов

Увеличаване на конкуренцията на пазара на горива цели държавата чрез създаване на Държавната петролна компания. Първоначалната идея е за създаване на 100 обекта, каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг след извънредното заседание на МС по темата.

По думите му държавните бензоностанции ще бъдат ситуирани в по-големите градове, първокласни пътища и магистрали, но и на места, където големите вериги не искат да изграждат обекти.

Горанов уточни, че държавата не твърди, че има нещо нередно при разликите в цените, а че може с пазарни инструменти да се покаже действителната цена, при която с минимални надценки да бъдат продавани горива у нас. Упрекът, че това е непазарно действие, може да намери отговора – пазарът ще реши, отсече министърът.

Държавната компания ще получи всички дейности на резерва, свързани с нефт и нефтопродукти, така също и запасите, които се формират. Компанията ще получи и контрола върху спазването от страна на частните субекти на ангажимента да формират резерви от такива продукти.

Министърът обяви, че 91% от всички данъчни складове са собственост на само 6 оператора, като един от тях притежава над 78%.

Ограниченията пред това всеки да внася горива в режим отложено плащане на акциз провокира в нас идеята съхраняването на държавните резерви да бъде прехвърлено като отговорност на Държавна петролна компания, каза Горанов.

По думите му от години темата с цената на горивата на дребно е била предизвикателство пред нашето общество.