100 тона “космически боклуци” изгарят годишно в атмосферата на Земята

Необитаемата космическа станция „Тянгун-1“ падна на Тихия океан

0
95
боклуци
Тонове космически боклуци кръжат край Земята

Неизползваеми сателити, излезли от контрол космически апарати и всякакво оборудване се превръщат в огнени следи

Необитаемата космическа станция „Тянгун-1“ навлезе в земната атмосфера над централната част на Южния Пасифик в 8.15 ч. пекинско време, съобщи Китайската космическа агенция, посочвайки, че по-голямата част от над 8-тонния апарат е изгоряла при падането, съобщава Дарик.

Високата скорост на станцията и променящите се условия в атмосферата правеха точната прогноза за мястото на падането невъзможна. Знаеше се, че ще е между 43 градуса северна дължина и 43 градуса южна ширина – географска област, в която попада и България, но която в по-голямата си част е покрита с вода.

Всяка година около 100 тона неизползваеми сателити, излезли от контрол космически апарати, използвани горни степени на ракети и всякакво, превърнало се в отпадък оборудване, биват привлечени в горните плътни пластове на земната атмосфера и завършват живота си като огнени следи в небето.

Веднъж годишно се провежда кампания по проследяване, организирана от Междуведомствения координационен комитет по космическите боклуци, който се състои от 13 космически организации като НАСА, Роскосмос, Китайската космическа агенция и други. По време на кампанията те сравняват информацията и прогнозите си, за да усъвършенстват работата си.

Тази година за обект на наблюдение беше избрана китайската станция. Европейската космическа агенция беше домакин и администратор на кампанията за проследяването на „Тянгун-1“.

Тянгун-1“ е първата космическа станция на Китай и експериментална лаборатория. Тя беше изстреляна на 30 септември 2011 г. от пустинята Гоби. До нея са летели един автоматизиран и два апарата с екипаж. Постепенно станцията започна да губи височина. Първоначалният план беше за контролирано навлизане в атмосферата, но през март 2016 г. „Тянгун-1“ излезе извън строя и контактът с нея беше загубен.

Дългата 10,4 м станция е само един от стотиците милиони космически отпадъци, които се носят в орбитата на планетата.