18 години затвор за убиеца на Андреа от Галиче

0
20
Полицаи конвоират Адриан Олеков. Снимка: 24 часа

Това е максималното наказание, което можеше да получи Адриан Олеков

18 години затвор за убиеца на Андреа от врачанското село Галиче – Аксел Олеков, постанови Врачанският окръжен съд в рамките на двудневен процес. Присъдата включва 12 години за самото убийство, както и 6 години за останалите 3 престъпления, по които беше повдигнато обвинението. Съдът присъди и 200 000 лв. кръвнина.

Бащата на момичето заяви пред NOVA, че няма да обжалва присъдата, тъй като това е максималният срок за лишаване от свобода на непълнолетен, извършил такова престъпление.

Андреа Руменова

От защитата  казаха, че не са решили дали да обжалват.

Ето историята на жестокото убийство, описана от прокуратурата:

Подсъдимият Адриан Олеков бил отгледан от родителите на баща му в ромската махала в с. Галиче. Майка му живеела в Чехия и не поддържала контакти с него.

Около 00:30 ч през нощта на 11 януари 2020 г. младежът излязъл навън, като минал покрай съседна къща, в която живеела осемнадесетгодишната Андреа, която той харесвал. Момичето по това време било само. Родителите й били разделени от десет години. За нея се грижел баща й, който заминал да работи във Великобритания. Майка й, въпреки че живеела в селото, не поддържала връзка с дъщеря си.

Олеков забелязал светлина в една от стаите на къщата на жертвата и решил да влезе в дома й. Успял да премине през малък прозорец на приземен етаж, който бил със счупени стъкла, като по този начин се озовал в мазето. Там взел със себе си метален предмет (жегъл). По вътрешно стълбище стигнал до стаята на момичето на втория етаж.

Почукал на вратата, като момичето отключило и отворило. Подсъдимият й казал, че иска „да спи с нея“. Тя не се съгласила и му се развикала да си тръгва. Изплашена от случващото се, тя взела телефона си, за да се обади за помощ, но в този момент Олеков й нанесъл удар в главата с металния предмет. Пострадалата паднала на леглото, след което нападателят я ударил още веднъж. Момичето престанало да движи крайниците си. В същото време телефонът на Андреа иззвънял. Подсъдимият извадил батерията от него и го хвърлил.

След това Олеков извършил полов акт с пострадалата. На тръгване видял, че тя се движи. Хванал я за врата и започнал да я души с две ръце, което продължило, докато тя престанала да дава признаци на живот. Тогава той взел намиращия се върху раклата нож и нанесъл няколко удара с него в областта на шията на Андреа, след което й прерязал гърлото. Завил тялото й с одеяла. На шкафче забелязал портмоне, което взел, ведно с намиращата се в него сума от 250 лева. С мокри кърпи изтрил ножа, увил металния предмет и тръгнал. По пътя ги изхвърлил, прибрал се и легнал да спи.

Сутринта безжизненото тяло на Андреа. било открито от братовчеди. Веднага бил подаден сигнал на общ телефонен номер за спешни повиквания 112. На място пристигнали полицейски служители и лекарски екип.

Междувременно Олеков посетил магазин в центъра на селото, откъдето напазарувал маратонки, музикални колонки и ръкавици. На продавача обяснил, че спечелил пари от работа в София. След това заминал за Бяла Слатина, купил таблет с калъф, музикална колона и се прибрал в Галиче. Същия ден бил задържан от органите на реда. Пред полицаите направил самопризнания, подробно разказал за извършените деяния и посочил мястото, където изхвърлил вещите.