291 000 са регистрираните безработни в страната

0
45
Деница Сачева Снимка: Канал 3

12 000 остават без обезщетение, били са без договор

291 000 са регистрираните безработни към бюрата по труда, а без възможност за обезщетение са около 12 000 души към момента, обясни пред NOVA социалният министър Деница Сачева. Става въпрос за хора, които са били без трудови договори, на различен процент, които са работили в заведения и ресторанти.

„Мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството. 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Мярката е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи“, каза  Сачева.

„Към този момент 7130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона“, добави социалният министър.

Сачева обясни, че е възможно схемата за помощ да продължи и след извънредното положение.

„Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства“, каза още социалният министър.