321 са случаите на ковид-19 в училищата в страната

0
5
Снимка: Монитор

Засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата, категоричен бе министър Вълчев

Само 321 са случаите на коронавирус сред учители и ученици, както и сред децата и персонала на детските градини в цялата страна,  съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет.

С днешна дата 162 ученици са с положителни проби и 159 учители – това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители, което не е над пропорциите на заболеваемостта в страната. Това ще рече, че 99,7% от системата учи присъствено, посочи министърът.

„Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси“, заяви Красимир Вълчев.

Все пак държавата се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.

За подсигуряване на нуждите на системата, които лъснаха през пролетта по време на карантината и дистанционното обучение, правителството днес подсигури 14 милиона лева за покупка на преносими компютри за учители и ученици. С парите ще се закупят 16 хил. лаптопа – 12 хиляди ще бъдат за ученици, които нямат такива, а останалите 4 хиляди броя ще бъдат предназначени за училища и учители, които се нуждаят. Парите ще бъдат преведени по бюджетите на училищата и са предоставени от държавната хазна.

Министър Вълчев увери, че това не отменя обещанието за осигуряването на още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането от ЕС, като процедура, в този случай отнема повече време.