517 загинали при катастрофи от началото на годината

0
13
полиция
Снимка: архив

Засилени проверки за превишена скорост през седмицата

В ход е нова акция на „Пътна полиция“- служителите на реда ще следят за превишена скорост.  След няколко дни приключва акция „Зима”, но от началото на тази седмица до края й са предвидени проверки и за скоростта.

„Акциите са планирани да се застъпят. Освен технически изправни водачите трябва да бъдат отговорни при шофиране и да ограничат скоростта”, каза Мария Ботева от „Пътна полиция”. През първите 10 месеца на годината в 5607 произшествия са загинали 517 души. 7103 са ранените. В сравнение със същия период на 2018 г. броят на загиналите е със 17 повече. „Скоростта е един сериозен бич за нас”, допълни Мария Ботева.

„Ще правим проверки не само за техническата изправност на колите, но и за контрол на скоростта. Промените и разликите в температурите, заедно с несъобразената скорост могат да ни убият“, заяви тя. Данните на КАТ сочат, че най-нарушаваната скорост в населените места е в границите 11-20 км/ч, за което се дължи глоба от 50 лева. Същата скорост е и когато се говори за нарушение на скоростните режими извън населените места, докато при водачите, управляващи превозни средства за обществен транспорт на пътници и товари, те най-често са нарушавали границите от 21 до 30 км/час. При тях размерът на глобата е 150 лева.