60 млн. лв. отиват за бонуси на медиците на първа линия

0
8
Снимка: Pixabay

През есента се очаква увеличаване на заболеваемостта

За защита и допълнително възнаграждение на медиците на първа линия в борбата с коронавируса и са най-застрашени от заразяване, правителството насочва допълнителни 60 млн. лв.

Бенефициент по проекта е Министерството на здравеопазването, а финансирането на процедурата е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОПРЧР) на Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от пресслужбата на МС.

Осигуряването на допълнителния ресурс се налага, тъй като с настъпването на есента се очаква увеличаване на заболеваемостта и влошаване на епидемичната обстановка в страната. Това ще наложи пълна мобилизация на персонала на здравната система, който трябва да работи системно и ефективно при по-голямо натоварване и стрес, за да успее да осигури надежден отговор на предизвикателствата на пандемията.

Отпускането на допълнителна финансова помощ по процедурата е от национално значение, тъй като опазване на здравето на медиците е от ключово значение за недопускане на заразяване на населението като цяло, както и по отношение на възможностите за предоставяне на лекарска и болнична помощ на вече заразените лица.