67% от българите използват интернет, но само 21% пазаруват онлайн

0
4
Развитието на онлайн търговията в България има голям потенциал, твърдят експертите. Снимка: Pixabay

Очаква се оборотът на онлайн търговията да достигне 4,2 трлн. долара

Обемите на онлайн търговията растат непрекъснато, очаква се оборотът да достигне 4,2 трлн. долара през 2020 г. Растежът на електронната търговия е пет пъти по-бърз, като делът на мобилните трансакции достига 67%, съобщи експертът  Милена Мишинева на форум за електронната търговия,цитирана от Econ.bg. Целта му бе да запознае търговците и компаниите с най-модерните решения в сферата на онлайн продажбите и иновативните решения за различните процеси в електронния магазин. Водещи експерти от сектора представиха пред публиката тенденциите в онлайн търговията, прогнозите за развитието на сектора, технологичните промени др.

Георги Линков  посочи, че развитието на онлайн търговията в България има голям потенциал. Според представени от експерта данни 67% от българите използват интернет, но само 21% пазаруват онлайн. До 2021 г. мобилните продажби се очаква да достигнат средно в световен мащаб 54% от общия обем на онлайн продажбите, посочи още той.

Георги Линков изброи и най-актуалните тенденции в електронната търговия за 2019 г. Една от тези технологии е voice search. По света 58% от потребителите вече използват voice технологии, за да търсят информация за местни бизнеси. Препоръката му е да се работи върху съдържанието, което трябва да е добре оптимизирано за навлизането на технологията в България.

Друга тенденция е навлизането на чатботовете, като според него те трябва да са ефективно захранени с данни.

Все по-популярна става и добавената реалност за подобряване на потребителското преживяване. Общо 63% от потребителите в световен мащаб казват, че добавената реалност би подобрила преживяването им при пазаруване.