Бойко Рашков vs журналисти – резултат 4:0

0
125
Снимка: Трибюн

Как бившият комунистически следовател предлагаше водещи в национални телевизии за уволнение

Иван Михайлов

Знамето на „борбата с корупцията“ на „промяната“ Бойко Рашков отново се мъдри в листата на партията. Вече на втори избори обаче не е водач, а набутан на второ място след Кирил Петков в Перник. Петков е там, за да е сигурно, че „бореца срещу корупцията“ и бивш комунистически следовател ще се добере до парламента.

В Перник „промяната“ я бият като тупан, но все пак Петков влиза от друго място, в случая от София. И това дарява „екзекутора“ Рашков с имунитет.

ГЕРБ/СДС

Преди месец, въпреки окаяните и отчаяни напъни на ППДБ да пробутат ексвътрешният министър за шеф на парламентарната комисия за борба с корупцията, номерът не мина в пленарна зала. Реално за „знамето с 12 тоалетни“ гласуваха само неговите съпартийци.

Историите на „бореца с престъпността и корупцията“ Бойко Рашков с контрабандисти, пудели и пачки са широко известни и са добра основа за сезон на комедийния сериал „Ало, ало“. Но за Рашков винаги има какво още да се научи.

Breaking.bg ви предлага поредица от материали, за да си спомним за това „хабилитирано лице“, защото се оказа, че много хора нямат добра памет. В предишните материали ви описахме опита за държавен преврат, смяна на ръководството на МВР с доверени лица, гости на вечеринките у бившия комунистически следовател и как доцентът по „наказателен процес“, нарушава закона и го гази в личен интерес.

Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на купон на Васил Божков. Снимка: фейсбук

Днес ви предлагаме сагата на Рашков с журналистите, които не задават нито един критичен въпрос на бившия комунистически следовател вече четири години.

 

„Бойко Рашков в Народното събрание на 23.04.2024 г.“

Публичната личност Бойко Рашков не обича да отговаря на неудобни въпроси – свикнал е да говори само пред благоразположени журналисти. Другото го изнервя (все пак  е над 70-те).

Сайтовете гърмят: Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков днес трябваше да дискутира с останалите народни представители казуса в Агенция „Митници“. Той дойде, защити се, но демонстративно си тръгна, като не позволи да му бъдат задавани въпроси. А това допълнително засили подозренията към него. Освен това нервният Бойко Рашков атакува и журналист, като му счупи телефона. Пред парламентарната комисия, бившият вътрешен министър Бойко Рашков трябваше да обясни връзките с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови. Освен, че не отговори на нито един въпрос, Рашков, навярно тресейки се от нерви, се скара и с депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. В интернет се появи скандално видео с герой Рашков, после още едно – пак с него.

Този епизод включва две сцени в Народното събрание: „Бойко Рашков чупи телефона на журналиста Караколев“. Вижда се как журналист отива при депутата от ПП-ДБ, за да го пита за неговите купони с контрабандистите, пачките и пуделите. Втората сцена е „Бойко Рашков с чадъра за журналисти“  и представлява невиждано шоу: Бойко Рашков напада още един журналист – млати с чадър Стоян Милков затова, че му задава въпроси.

Двата образеца на реалити шоу не се нуждаят от обработка и коментар зад кадър, докато на крайно изнервеният Бойко Рашков му трябва доза… релакс! Случаи комични, но не всички…

 „На втория ден като министър Бойко Рашков предлага водещи журналисти от национална телевизия за уволнение“

От 12.05.2021 г. Бойко Рашков е министър. На 14.05.2021 г. дава първото си интервю на Биляна Гавазова и Златимир Йочев в предаването „Тази сутрин“ на bTV. След интервюто, на 15.05.2021 г. Рашков е гост на БНР програма „Хоризонт“, където прави скандално изявление, за което „Медиапул“ на 18.05.2021 г. излиза с позиция:

„Изявление на служебния вътрешен министър Бойко Рашков по адрес на bTV предизвика остра реакция от страна на телевизията и дискусии в социалните мрежи. Причината бе реплика на Рашков, че „ако е собственик на телевизията“, незабавно би отстранил двамата водещи на сутрешния блок…“. Малко по-късно от телевизията обявиха в позиция, че е обезпокоително, че след повече от 30 години демокрация длъжностни лица от всяко правителство си позволяват да атакуват журналисти с безпочвени твърдения.

Бойко Рашков Снимка: БНР

„Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители. bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни.“, завърши „Медиапул“.

Този случай намери отражение върху оценката на организацията „Репортери без граница“ за свободата на медиите в България през 2022 г. (Б. Рашков се прослави пак.)

И още, Биляна Гавазова внезапно напусна bTV. Когато си излива душата по темата, казва, че е усетила, че губи размаха и свободата, която имала като репортер…

 „Следователят Бойко Рашков издевателства над журналиста Евгени Михайлов“

Непосредствено след началото на демократичните промени изобилстват знаменателни събития. В далечната 1990 г. по време на масови протести, за да ги разгони, тогавашния президент Петър Младенов изрича думите: „Най-добре да дойдат танковете!“.

Младият оператор Евгени Михайлов го заснема. Следователят от Главно следствено управление на ДС Бойко Рашков води разследването за автентичността на видеозаписа и търси конспирация, където я няма. Непрекъснато в продължение на 24 часа лично разпитва Евгени Михайлов и се опитва да го принуди да даде неверни показания. Последният устоява, поради което Рашков беснее.

На 30.05.2021 г. в „24 часа“ Евгени Михайлов разказва как Бойко Рашков го е разпитвал за „танковата касета“:

„9.30 ч. сутринта, 4 юли 1990 г. Въвеждат ме в кабинета на Бойко Рашков за пореден разпит за „танковата касета“ с репликата на Петър Младенов „Най-добре е танковете да дойдат“. Предишният разпит беше 9 часа без прекъсване.

Следователят Рашков е зад бюрото си и още с влизането ми започва да крещи: „Какво си мислите, вие, бе, копелета с копелета?“. Посяга към вестника, който е пред него и започва да налага дървения плот със сутрешния брой на в. „Демокрация“: „Какво е това, беее, каквооо?“

Отговарям: „Нищо. Декларацията на първите свидетели, видели записа 30 минути след заснемането му.“

Снимка: Иван Стоименов

„Няма да стане вашата, бе, нямааа! – продължава да крещи Рашков, който преди това в продължение на 20 часа ме е разпитвал и се е опитвал да манипулира показанията ми.

„Г-н Рашков, за тези свидетели ви казах още при първия разпит, но вие още не сте ги извикали. Нормално е да се плашат, че може да ги премахнете и за това излизат публично с имената си.“. Той побеснява още повече и устата му се запенва, но не може да произведе и звук. Работа е там, че в този брой на в. „Демокрация“ излезе декларацията на сестрите Жени и Ягода Лазарови, които видяха записа още същата вечер на 14 декември 1989 г. и разбиха на пух, и прах ченгесарската версия, че записът е фалшифициран и допълнително „манипулиран от американците по компютърен път“.

„Не може да стане вашата, не-мо-жеее! Ще видите какво ще стане с вас!“ – изкрещява за последно Бойко Рашков.

„Да става каквото ще, но истината ще победи.“ казах на изпроводяк. Не ме беше страх. Знаех, че пред вратите на следствието чакат журналисти, включително и от западни медии.

Същия ден, 4 юли 1990 г., следобед експертната комисия излезе с категорично заключение, че записът е автентичен! На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подаде оставка!

Тогава не можех и да си представя, че през 2021г. комунистическият следовател Бойко Рашков ще стане зам.-министър председател и министър на вътрешните работи на натовска, и европейска България.

Сега ще чакам да видя какво ще стане с нас, „бившите хора“…

А ДБ нека продължават да развяват Бойко Рашков като знаме. Накрая ще останат само с дръжката на знамето в ръка…!

Добре е набеденият сега за политик Рашков и неколцината му неориентирани поддръжници да прочетат в сайта „Дневник“ от 26.05.2024 г. интервю с директора на „Асошиейтед прес“, със заглавие „Директор на новините в АП: Ако политик иска да покаже почтеността си, той ще е готов за журналистически разпит.“ – завърши Евгени Михайлов.